Palletteringsrobot klarar Henkels höga krav på precision

Höga krav på precision fick Henkel att välja palletteringsrobot från oss

Henkels fabrik i Norrköping hanterar stora mängder limpastiller. För att möta ökade behov av flexibilitet och precision bad man oss på Vebe Teknik skräddarsy en robotlastare med flera lyftverktyg.

Jättekoncernen Henkel distribuerar en mängd olika produkter till konsumenter och företag världen över. I Henkels smältlimfabrik i Norrköping produceras bland annat centimeterstora pastiller smältlim som paketeras och säljs vidare till industrin i både Europa och Ryssland.

2013 tog Henkel kontakt Vebe med en förfrågan om en ny palletteringsmaskin.

Vi hade redan goda erfarenheter av Vebe Teknik och sökte efter en ny palletteringsrobot som, med hög precision, skulle klara av att placera både säckar

och kartonger på EU-pallar med hög precision, berättar Tommy Persson, projektsamordnare på Henkels limfabrik i Norrköping.

Palletteringsrobot med två verktyg

Lösningen blev en skräddarsydd ABB-palletteringsrobot med dubbla lyftfunktioner. Det ena gaffelverktyget flyttar kartonger. Det andra är ett specialdesignat verktyg som Vebe tog fram för att hantera fyllda 20-kilossäckar med pellets med hög noggranhet. 

– Vi hade tidigare haft problem med att våra säckar och kartonger hamnade snett på pallarna inför överföringen till lastbil. Därför ställde vi högre krav på precision, berättar Tommy Persson.

Vebes palletteringsrobot har nu varit i drift i Norrköping sedan 2013, och Tommy säger att man är mycket nöjda med resultatet – så nöjda att Henkel 2015 köpte in ännu en robotlösning från Vebe.

– Vår tidigare palletteringsrobot var gammal och sliten med mycket stopptid som följd. Det är ett problem som vi helt har kommit ifrån nu. Vi har inte haft några problem med hanteringen av säckar och kartonger sedan vi införde Vebes robotlösningar. Båda maskinerna klarar våra krav på precision och hastighet med råge, berättar Tommy Persson.

Bytet mellan de olika lyftverktygen går snabbt, vilket gör att operatörerna enkelt kan ställa om palletteringsprocessen från säck till kartong. Som bonus har man även fått en avläsningsfunktion som håller koll på höjden säckar och kartonger på pallarna. Avläsningen gör att man kan undvika att skada verktyg eller material under hanteringen.

Kontakt

PRODUKTUTBUD

Kontakt

PRODUKTUTBUD